středa 27. července 2016

Kandar - Groovy (Bizarre Leprous Production 2016)


Kapel, které se nechali inspirovat horrorovou filmovou tvorbou je poměrně dost od profláknutých Mortician, až třeba po Splatterhouse nebo Gruesome Stuff Relish. Brněnští Kandar se na to vrhli tak nějak po svém. Líbí se mi, že se vybodli na dlouhá a většinou zbytečná intra a občas jen přilepí na konec nebo prostě doprostřed songu pár sekundový výřez z nějakého kultovního filmu. No přiznejme si, že několika minutová in/outra by někdy i přesáhly velikost některých songů. Podle toho už by i neznalá osoba mohla poznat, o jaký žánr se jedná. Ano, je to čistokrevný grindcore. A není to ledajaký bordel, ale bordel rozumně složený a výborně zahraný! Sestava je klasická; kvíkot, kytara, basa a bicí. O řev se stará grindový veterán Topi (ex Pigsty a Mincing Fury…), za škopky sedí Rychlonožka Denis (Mincing Fury…), na sedmistrunné pádlo Kubýk (Somnus Aeternus) a konečně basu trápí Martin.
Musím se přiznat, že po letošních albech Aborted a Wormed je tohle teprve třetí CD, který mě donutilo poslouchat v jednom kuse bez přerušení. Ale narozdíl od těch předchozích mě u tohoto potěšil zvuk. Ano, samozřejmě dynamický rozsah není úplně ideální, ale komprese se drží, pro žánr, v rozumných mezích. Pro srovnání jsem se koukal na první desku Brodequin a od těch by se měli ti, kdo dělali zvuk Aborted nebo Wormed hodně učit! No a Kandar jsou někde uprostřed. Co mě ještě potěšilo je absence triggerů na bicích a podobných hraček, bez kterých si některé kapely už svoji tvorbu bohužel nedokáží představit.
Abych se vrátil ke zvuku, na grindující poměry je pěkně čistý a nástroje i vokál jsou dobře čitelné a dokonce zvuk není klasicky metalově plochý, ale je tu náznak i jakési prostorovosti. Musím Otyna pochválit, toto jsem fakt nečekal.
Celá fošna má 25 minut a obsahuje 20 rozmanitých písniček, a to fakt rozmanitých. Není náhodou pěkně pomalý vybrnkávaný rozjezd a potom šílený nástup bicích a zběsilé basy nebo naopak začátek zvící zubařské vrtačky, který se uprostřed rozumně zvolní. Jednotlivé tracky jsou rozeznatelné a technicky výborně zpracované. Když myslím technicky, tak se pořád pohybujeme v grindcore, není to žádná šílenost alá Necrophagist.Tím chci jen naznačit, že se nejedná o prostoduchou gore mazanici.
No asi bych to celé ukončil poděkováním za kvalitní poslech a popřál kapele mnoho úspěchů na místních i mezinárodních koncertních pódiích. Takže slovy klasika z tracku č. 15 Rat Monkey Sumatra: “Party’s over!”

Žádné komentáře: