pondělí 13. února 2017

Chrono Trigger

Představte si, že můžete cestovat časem, že se můžete přemístit do minulosti a některé pochody tam pozměnit. Na toto téma bylo napsáno nespočet knih, povídek, natočeno nespočet filmů a objevuje se i v některých hrách. A už podle názvu je jisté, že čas bude hrát nemalou roli i v této hře. Hlavní hrdina se díky své technicky zdatné kamarádce zaplete do dějin nejen svého království, ale celé planety a jejích dějin.

Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies


To že tuhle hru u nás nikdo nerecenzoval a snad ani nehrál mě docela překvapilo. V Japonsku patří tato série mezi nejznámější RPG tituly řadící se po boku Final Fantasy, proto když jsem se pídil po českém materiálu, o čem to vlastně je, zarazilo mě, že všechny obchody sdílejí tento poněkud svérázně přeložený text: „Ve hře Dragon Quest IX: Sentinels of the Starry Skies začíná hráč jako městský strážník, který byl vyslán, aby získal zpět ovoce posvátného stromu, které má moc plnit přání. Hráči cestují rozlehlým světem, čelí hrůzyplným nestvůrám a odkrývají epický hrdinský příběh. Během svého dobrodružství se ve vzrušujících soubojích utkají s mocnými nepřáteli a setkájí se se spoustou zajímavých postav.“ (sic!)

The World Ends With You (Jap. - It's Wonderful World / Subarashiki Kono Sekai)

Japonský styl RPG, zvaný JRPG, je pro našince poněkud nezvyklý, zatímco u nás se, když to řeknu zjednodušeně, rozšířili styly dva: a lá Dungeon Master a další na způsob Diabla. Z Japonska se k nám donesl další, kdy pobíháte z infantilně vypadající postavičkou po velké mapě a když dojde k souboji, náhled se zvětší a vy vidíte celou partu. Celé je to provedené povětšinou v manga grafice a snad proto se u nás tento styl moc nerozšířil.

Soul Bubbles (2008, Eidos Interactive)




Počítám, že tuhle lahůdku moc lidí asi znát nebude. Než se pustím do popisu o čem to vlastně je, chtěl bych se letmo zmínit o jednom spolutvůrci. Je jím Frédérick Raynal, který má na kontě legendární survival horror Alone in the Dark (1992) a pak vynikající nezvykle zpracovanou Little Big Adventure (1994). Spolu s Olivierem Lejadem a Omarem Cornutem dal dohromady studio Mekensleep, které v roce 2008 vydalo právě tento husarský kousek (no on Raynal v roce 2006 odchází dělat pro Ubisoft, takže u vydání už nebyl).

Fire Emblem: Sacret Stones


Milé děti, jelikož se pomalu a snad i jistě blíží vydání Fire Emblemu: Awakening pro 3DS v Evropě, možná by nebylo špatné si zrekapitulovat některý díl z let minulých. Náhodou jsem se nedávno dostal, přes velmi nadšené doporučení, k dílu na GameBoy Advance. Ambasador software nemaje, rozhodl jsem se pořídit si originální hardware a na něm Fire Emblem: Sacret Stones vyzkoušet.

Culdcept DS (カルドセプト)


Karetních her nalezneme všude bezpočtu, na mobilních herních zařízeních se nám počet povážlivě snižuje, ale i tak se občas objeví pěkný kousek a tak po YuGiOh! tu máme dalšího vyzývatele populárních Magic the Gathering, tentokrát s příchutí úspěšné stolní hry Monopoly, u nás známé spíš jako Sázky a dostihy. Jak tenhle mix může fungovat? No, v západních zemích to pravdu žádná sláva není, verze pro PS2 byla v Americe přijata velmi chladně a proto na Nintendo DS už se nikdo nesnažil o lokalizaci do některého z germánských či románských jazyků. No dobře, kdyby se nesnažil vůbec nikdo, tak by tahle recenze nikdy nevznikla, naštěstí se našla banda nadšenců, kteří vzali osud do svých rukou a udělali vlastní, amatérský překlad 98% všech textů ve hře, takže si sice zahrajeme jen z flash karty, ale zato v jazyce nám většinou srozumitelném, a to anglickém. Tak a teď zpátky ke hře: V úvodním menu na nás vykoukne neurékom možností pro jednoho i více hráčů. Od klasického story módu přes arcade mód po možnost hraní s lokálním multiplayerem a případně hry přes internet. Jelikož neznám nikoho z blízkého okolí, kdo by toto hrál, věnoval jsem se pouze story módu. Po jeho zvolení se rychle vrhnete do akční vřavy, jezdíte po mapě, usazujete potvory a najednou zjistíte, že jste prohráli.