pondělí 13. února 2017

The World Ends With You (Jap. - It's Wonderful World / Subarashiki Kono Sekai)

Japonský styl RPG, zvaný JRPG, je pro našince poněkud nezvyklý, zatímco u nás se, když to řeknu zjednodušeně, rozšířili styly dva: a lá Dungeon Master a další na způsob Diabla. Z Japonska se k nám donesl další, kdy pobíháte z infantilně vypadající postavičkou po velké mapě a když dojde k souboji, náhled se zvětší a vy vidíte celou partu. Celé je to provedené povětšinou v manga grafice a snad proto se u nás tento styl moc nerozšířil.
Hra, kterou zde chci obhajovat, sice používá manga postavičky a vypadají na 16, což je zde oprávněné, protože hlavní postavě tohoto epického dobrodružství je opravdu 16 let a nepokouší se zachránit lidstvo, galaxi, svět a dokonce ani ne království s princeznou, ale pokouší se víceméně udělat si pořádek ve vlastním životě. Děj se odehrává v současnosti v obchodní čtvrti Shibuya v Tokiu. Grafika prostředí je tudíž protkána jak street artem a graffiti, tak i různými obchůdky a butiky kde se můžete obléci do stylu, který vám maximálně vyhovuje, od punkové módy až po gothic vamp.
Ale vezměme to od začátku. Hlavní hrdina Neku Sakuraba se probudí na křižovatce plné lidí, nic si nepamatuje a nikdo z kolemjdoucích si ho nevšímá. Brzy se k němu přidá parťačka Shiki a uvede vás do děje. Neku se totiž ocitá ve Hře, která trvá 7 dní a každý den musí splnit úkol jinak mu a jeho kolegyni hrozí vymazání. On a všichni jeho ostatní spoluhráči, na které narazí, aby to nebylo tak jednoduché, jsou totiž mrtví a ten kdo ve Hře zvítězí se může vrátit zpět do života a aby to bylo ještě složitější oponenty vám tu dělá několik tzv. „Ripperů“, kteří vám až do konce budou znepříjemňovat návrat do života. A to nejen úkoly, které opravdu nejsou těžké a hra vás víceméně vede, ale i souboji.

Teď je ten správný čas napsat si něco o soubojovém systému. Souboj začíná tak, že vás buď někdo vyzve a nebo aktivujete hráčský knoflík (pin v originále, vypadá jak placka) a vyberete si až 4 skupiny potvor přezdívaných „noise“, které se živí psychickými problémy obyčejných lidí, v tomto módu můžete zjistit, co si který člověk myslí. Těch knoflíků nakonec nasbíráte pěknou řádku a většinu využijete právě v soubojích. Právě ony vám umožňují používat různé druhy útoků, případně se léčit. Jelikož knoflíků můžete mít aktivních zaráz hned několik, je důležité si je dobře nakombinovat, protože každý má jiný počet útoků a jiný čas než se útoky obnoví, navíc na každém kousku mapy je každý jinak účinný. Skoro všechny útoky se vyvolávají použitím dotykového displeje a stylusu, narazil jsem pouze na jeden jež se vyvolával fouknutím do mikrofonu, ale zkuste tohle provádět při hře v MHD.

Žádné komentáře: